Historiek

De oudste gebouwen van de Eskimofabriek, waaronder de Grote Fabriek, de Kleine Fabriek en de Promenade, dateren van het einde van de negentiende eeuw. De gebouwen die vanaf de straat te zien zijn, maakten voorheen eveneens deel uit van een fabriek - 'Usines Cotonnières Indienneries Belges' - die zich uitstrekte tot aan de prachtig gerestaureerde historische torens aan de Vynckier fabrieken. Aanpalend aan deze katoenfabrieken en op de huidige ligging van de Eskimofabriek bevond zich de Indiennerie Teinturerie Gantoise. De hoofdactiviteit in de gebouwen bestond uit het bleken, verven en bedrukken van textiel. In de grote kelders onder de Eskimofabriek werden vele printmoules teruggevonden die getuigen van dit boeiende industriële verleden.

De fabriek werd gefragmenteerd bij het faillissement van de Usines Cotonnières, maar het gebouw van de huidige Eskimofabriek werd gered, opgeknapt en aangepast rond 1970 voor de activiteiten van de Firma De Groote met haar bekend merk van ondergoed en nachtkleding: Eskimo.

In 1996 verhuisde Eskimo naar Melle, waardoor de gebouwen een tijdje leeg stonden. De organisatoren van de Eskimo-fuiven zagen hun kans om het historisch pand enkele malen per jaar om te vormen tot een succesvolle evenementenhal. Begin 2000 was 'Eskimo' uitgegroeid tot een megafestival bekend tot ver buiten de landsgrenzen. Van de bekende Gentenaars "the brothers Dewael" tot internationale vedettes als “Saint Germain” traden er op.

Begin 2005, na het indienen van de nodige vergunningen, is de restauratie van de Eskimofabriek van start gegaan om te voldoen aan de wettelijke normen inzake brandveiligheid en milieu. De intense samenwerking tussen Eskimofabriek en de Stad Gent resulteren in de omvorming tot een uitzonderlijke locatie voor unieke evenementen. De industriële architectuur van de gebouwen biedt een karaktervolle sfeer die de Eskimofabriek ten alle tijde wou behouden. De typische rode bricksteen, de gietijzeren pilaren en het typische draaggebinte volgens ontwerp van Polonceau in de fabriekshallen zijn waardevolle getuigen van industrieel patrimonium. De aanvullende architectuur is bewust tijdloos strak en puur gehouden, wat zowel in functionaliteit als esthetiek een mooie verbinding vormt met de industriële sfeer. Dit crëert de perfecte setting voor een bijzonder evenement.

Kortom, een bewaard gebleven stukje geschiedenis in de negentiende-eeuwse gordel dat bijdraagt tot de verdere uitbouw en uitstraling van Gent en het behoud van het architecturaal patrimonium van Vlaanderen.

Eskimofabriek | Wiedauwkaai 25 - 9000 Gent | event coördinator : + 32 483/22 27 78 | sales info : +32 477/44 16 09 | info@eskimofabriek.be


Website by Starring Jane
Contact

Contacteer ons

Eskimofabriek
Wiedauwkaai 25 - 9000 Gent

0032 (0)483/22 27 78 

Page Title

naam